Cercetătorii britanici au creat un nou cip din silicon care funcţionează cu lumină în loc de electricitate şi care va deschide drumul spre producţia de supercomputere cuantice în următorii cinci ani. Calculatoarele cuantice vor fi capabile să caute în vaste baze de date aproape instantaneu. Printre aplicaţiile cipului, creat la Centrul Quantum Photonics din Bristol, s-ar putea număra simularea de molecule complexe pentru testarea unor medicamente, care sunt dincolo de capacitatea c
Cercetătorii britanici au creat un nou cip din silicon care funcţionează cu lumină în loc de electricitate şi care va deschide drumul spre producţia de supercomputere cuantice în următorii cinci ani.
Calculatoarele cuantice vor fi capabile să caute în vaste baze de date aproape instantaneu. Printre aplicaţiile cipului, creat la Centrul Quantum Photonics din Bristol, s-ar putea număra simularea de molecule complexe pentru testarea unor medicamente, care sunt dincolo de capacitatea calculatoarelor din ziua de azi.
„Putem efectua calcule care sunt exponenţial mai complexe decât înainte. Acest cip va deschide calea pentru computere cuantice care ne vor ajuta să înţelegem cele mai complexe probleme ştiinţifice, ” a declarat Jeremy O'Brien, şeful proiectului.
Cipul funcţionează prin transmiterea particulelor de lumină reţelelor de circuite miniaturale.
O'Brien, vorbind la Festivalul de Ştiinţă din Birmingham, a declarat că mulţi experţi au crezut că un computer cuantic nu ar fi o realitate pentru cel puţin 25 de ani.
„Noi credem că folosind tehnica dezvoltată de noi, un computer cuantic va putea peste cinci ani să efectueze operaţiuni de calcul care sunt în afara posibilităţilor calculatoarelor convenţionale, a spus O'Brien.
SURSA:news.com.au