Cercetatorii de la Scoala de Medicina San Diego au identificat mecanismul molecular prin care acizii grasi omega-3 amelioreaza inflamatia cronica si rezistenta la insulina, trasand un capat de drum pentru inventia unui medicament simplu si eficient indicat milioanelor de oameni care sufera de aceste afectiuni.
Dr. Jerrold Olefsky si echipa sa au sintetizat un receptor macrofag esential gasit in tesutul adipos, potrivit Science Daily
S-a demonstrat ca acizii grasi omega-3 (din uleiul de peste) activeaza acest receptor macrofag, inducand un efect anti-inflamator puternic si ameliorand rezistenta la insulina.
Macrofagele sunt globule albe destinate distrugerii particulelor nocive din organism si care se gasesc din abundenta in tesutul adipos. Macrofagele secreta citokina care cauzeaza inflamatia cronica, efect secundar in procesul eliminarii impuritatilor din organism.
Astfel, celulele se degradeaza din cauza supraexpunerii la aceasta substanta, facand posibila inflamatia cronica si rezistenta la insulina.
Dr. Olefsky si colegii sai au analizat receptorii celulari care raspund acizilor grasi si au descoperit proteina-G (GPR120), receptor intalnit doar la macrofagele din tesuturile adipoase imbatranite.
Cand acest receptor este oprit, macrofagele determina inflamatia cronica, insa, expunerea la acizii grasi omega-3 (DHA - acid docosahexaenoic si EPA - acidul eicosapentanoic) faciliteaza activarea receptorului GPR120 si induce efectul antiinflamator.
"Are un efect miraculos", declara profesorul Olefsky. "Acizii grasi omega-3 activeaza acest receptor si inhiba inflamatia cronica. Receptorul este stimulat de un produs natural - acizii omega3 - astfel ca procesul inflamator poate fi corectat. Cercetarea noastra ofera o noua oportunitate de tratament a inflamatiei cronice asociate obezitatii,