Analiştii economici cred că s-au închis doar firmele „de apartament“ şi că desfiinţarea lor nu influenţează PIB-ul judeţului.Conform celor mai recente statistici publicate de către Oficiul Registrului Comerţului, în Sălaj au fost închise temporar sau definitiv peste1.700 de firme în primele şapte luni ale anului.
În Sălaj mai există 9.216 de firme active, ceea ce reprezintă un procent din totalul societăţilor întregistrate la nivel naţional. Anul trecut, la sfârşitul lunii iulie, erau 10.993 de agenţi economici activi în judeţ.
Diferenţa de 1.777 este dată de cei care au intrat în insolvenţă în acest an şi cei care au fost radiaţi voluntar din Registrul Comerţului. Operaţiunile de suspendare şi dizolvare voluntară au fost în scădere în acest an, însă nu şi radierile voluntare: 1.589 în primele şapte luni din 2010, faţă de 356 în aceeaşi perioadă de timp din 2009 şi 132 în 2008.
Consilierul pe probleme economice al premierului, Andreea Vass Paul, afirmă că radierile se justifică, pe de o parte, prin dificultăţile economice. Pe de altă parte, adaugă Vass, se curăţă sistemul, întrucât multe din firmele care au dispărut erau „firme de apartament, fără niciun fel de activitate“.
Analistul economic Emanoil Gârdan crede şi el că o mare parte dintre firmele închise n-aveau activitate. „O mare parte dintre ele erau în stand-by, aveau o activitate foarte redusă sau chiar inexistentă”, precizează analistul. Gârdan crede că în realitate desfiinţarea acestora nu a avut un impact major asupra produsului intern brut (PIB) al judeţului.
Sistemul merge spre însănătoşire
„Semnul de dezvoltare economică este creşterea ritmului de înfiinţare a unor noi companii şi de desfiinţare a celor necompetitive. Un mediu sănătos rezultă atunci când ambele valori sunt mari”, este de părere Andreea Vass Paul.
Emanoil Gârdan apreciază că în ceea ce prive