Băncile germane au nevoie de injecţii de capital în valoare de 200 de miliarde de euro, potrivit ziarului Euro am Sonntag, care îl cita pe Hannes Rehm, şeful fondului de salvare a instituţiilor din sistemul bancar, Soffin. Rehm a afirmat acest lucru în timpul unui discurs pe care l-a ţinut la Dresda în Germania. Banii sunt necesari atât băncilor mari, cât şi celor mici.
Numai cele mai importante zece bănci din Germania trebuie să strângă 50 de miliarde de euro pentru a se supune celor mai noi reguli impuse sistemului bancar la nivel mondial, care vor intra în vigoare în 2019 (Basel III), potrivit cotidianului Der Spiegel. Citând o sursă din cadrul Bundesbank, banca centrală a statului, săptămânalul scrie că băncile ar trebui să poată obţine 40 de miliarde de euro punând de-o parte o cotă din profiturile viitoare şi obţinând bani de pe pieţele de capital.
Pentru cele 10 miliarde de euro rămase, instituţiile financiare vor trebui să găsească "noi surse de venit, iar acest lucru s-ar putea dovedi dificil pentru băncile regionale mai puţin profitabile", aşa numitele Landesbanken, a scris Der Spiegel. Sursa a preferat să nu îşi dezvăluie identitatea.
Săptămâna trecută, şefii băncilor centrale au stabilit noi limite pentru capitalul de bază al băncilor internaţionale. Noile reglementări bancare, denumite Basel III, se vor o plasă de siguranţă în cazul unor viitoare crize financiare.
Autorităţile bancare din întreaga lume şi reprezentanţii celor mai puternice bănci centrale reuniţi în oraşul elveţian Basel au decis că băncile trebuie să deţină rezerve de capital mai mari pentru a nu se mai repeta scenariul care a dus la criza financiară izbucnită în toamna lui 2008.
Potrivit noilor reguli, băncile va trebui să aibă rezerve de capital de calitate superioară echivalente cu 7% din activele totale din portofoliu, inclusiv o