Opoziţia a solicitat demisia Robertei Anastase, președintele Camerei Deputaților, pe care o acuză de fraudarea votului. Conducerea Camerei a decis reluarea votului final la Legea pensiilor, dar PSD vrea să fie rediscutat întregul act normativ.
Scandalul mediatic generat de „fraudarea" votul de săptămâna trecută la Legea pensiilor şi ameninţările Opoziţiei cu plângerea penală au făcut ca preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, să dea înapoi şi să fie de acord ieri cu reluarea votului final asupra actului normativ. Intrată în defensivă, Anastase a spus că sarcina de a număra voturile revine secretarilor de şedinţă, pasând astfel răspunderea la colegul ei de partid Sever Voinescu şi la liberalul Mihai Voicu. Deşi Biroul Permanent a stabilit reluarea procedurii de adoptare a legii, Opoziţia a continuat să facă presiuni solicitând rediscutarea întregului act normativ.
Liderul PSD, Victor Ponta, a cerut ca Roberta Anastase să nu mai aibă dreptul de a prezida şedinţa şi să numească un vicepreşedinte în locul ei. De altfel, social-democraţii vor depune plângere penală împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor pentru abuz în serviciu şi fraudă. Liberalii au cerut şi ei demisia Robertei Anastase şi a lui Sever Voinescu.
Orban şi Oltean, împotrivă
Hotărârea Biroului Permanent a fost luată cu opt voturi pentru şi două împotrivă ale vicepreşedinţilor Ludovic Orban (PNL) şi Ioan Oltean (PDL). Orban s-a opus reluării votului invocând faptul că legea trebuie considerată „picată" din moment ce nu a fost cvorum. În schimb, Oltean a fost de părere că prin reluarea votului se creează un precedent periculos, el acuzând faptul că liberalii şi social-democraţii au aşteptat mai bine de trei zile pentru a contesta adoptarea legii.
„Contestaţia se depune imediat după vot, nu la o săptămână. Reluarea votului este doar dorinţa unora de a demonstr