Doctorandul Prosper Mbaindodjim face voluntariat ecologic la primăria din satul Schela. Africanul este încântat de România şi de români şi spune că ar vrea să fie aşa democraţie şi la el în ţară.
Dacă vă întrebaţi ce au în comun un negru, satul Schela şi Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi, cu siguranţă că timpul de gândire pentru un răspuns credibil ar fi destul de lung. Şi totuşi există o legătură: petrolul.
Voluntar şi doctorand
Peisajul rural de la Schela s-a îmbogăţit de câteva săptămâni cu o... pată de culoare: doctorandul Prosper Mbaindodjim, de loc din Ciadul Africii, cercetează impactul petrolului asupra locuitorilor şi asupra societăţii în general.
Schelenii vor avea acces gratuit la studiu, Prosper fiind practic un fel de voluntar ecologist. De cercetare va beneficia şi universitatea gălăţeană, dat fiind că lucrarea lui Mbaindodjim este de fapt teza lui de doctorat.
„Acest mic sat care m-a impresionat. Mă va ajuta foarte mult în conceperea tezei mele de doctorat", spune Prosper.
Africanul afirmă că a rămas impresionat de curajul pe care l-au avut autorităţile de la Schela de a impune exploatatorilor zăcămintelor de petrol să investească în modernizarea comunei.
„Este esenţială responsabilizarea populaţiei. Am constatat că în România autorităţile locale sunt lăsate să se implice. La noi, în Ciad nu este democraţie, totul este centralizat la nivelul capitalei. Tare aş vrea ca şi în Ciad să se practice dialogul dintre autorităţi şi magnaţii petrolului", spune doctorandul.
„La noi sunt practici oarecum comuniste, aşa cum bănuiesc că erau şi la Schela în urmă cu 50 de ani. În Ciad, dacă se găseşte petrol pe un câmp, autorităţile află cine-i proprietarul câmpului şi-l evacuează, contra unei sume modice", mai povesteşte Prosper.
Negrul din Ciad a rămas surprins să descopere că Rom