Modul prin care sunt impozitate veniturile din premii şi jocuri de noroc presupune mai întâi de toate determinarea venitului net. Acesta reprezintă diferenţa între venitul acordat/obţinut din premii/jocuri de noroc şi suma considerată neimpozabilă. Astfel, art. 77, referitor la reţinerea impozitului aferent veniturilor din premii şi din jocuri de noroc din Codul Fiscal 2010 arată că:
(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.
(2) Veniturile din jocuri de noroc se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net. Venitul net se calculează la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.
(3) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.
(4) Nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;
b) pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi.
(5) Impozitul calculat şi reţinut în momentul plăţii este impozit final.
(6) Impozitul pe venit astfel calculat şi reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.
Acordarea premiilor în natură
Premiul reprezintă o recompensă materială sau o distincţie acordată cuiva pentru meritele deosebite obţinute, de exemplu, într-un domeniu de activitate, la un concurs. La art. 42 şi art. 75 alin. (1) din Codul Fiscal al României se stabileşte că veniturile din premii cuprind venituri în bani şi/sau natură din concursuri, că, de exemplu:
1) venituri sub formă de premii de orice fel