Calculele făcute în interiorul partidului aflat la guvernare arată că o reducere graduală a cotei unice ar fi posibilă în următorii doi ani, măsură care va genera o creştere economică peste estimări. Sursa: EVZ
În contextul unei creşteri economice de 2,5% anul viitor, cota unică de impozitare ar putea fi redusă de la 16% la 12%, pentru ca în 2012 să coboare la 10%, potrivit ultimelor calcule făcute în interiorul PDL, au declarat pentru EVZ surse din partid.
Iniţial, aşa cum arătam la finele lunii iulie, a fost analizată reducerea cotei la 10% încă din 2011, dar impactul asupra veniturilor bugetare ar fi fost mult prea mare. Pentru a mai compensa efectul scăderii veniturilor, micşorarea cotei ar fi fost corelată cu o majorare a TVA la pragul de 25%, idee la care s-a renunţat acum.
Cadou de Mărţişor
"Se ia în calcul reducerea cotei unice în doi paşi: la 12% în 2011 şi la 10%, în 2012, în condiţiile în care vom avea o creştere economică de 2,5% anul viitor şi de 4,5% în 2012", susţin sursele menţionate. Potrivit acestora, măsura, care s-ar putea aplica din martie, ar duce la o creştere a PIB-ului peste aceste praguri.
Pe de altă parte, în primăvara anului viitor urmează să expire şi acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Autorităţile deja discută însă despre un nou acord, astfel că o eventuală modificare a cotei unice va trebui agreată cu Fondul. "Credem că o reducere a cotei în două etape poate fi acceptată, şi pentru că măsura va duce la o relansare mai rapidă a economiei", este unul dintre argumente.
În plus, această măsură ar rezolva indirect şi problema salariilor din sectorul public, care vor reveni mai rapid la nivelul anterior, prin reducerea fiscalităţii. Golul estimat în veniturile bugetului consolidat la o cotă de 12% ar fi, în varianta PDL, de 364 milioane lei. "Dacă se reducea la 10%,