Sistemul alternativ de tranzacţionare NewConnect, operat de Bursa din Varşovia, a ajuns în trei ani de funcţionare la rulaje zilnice de 3 mil. euro, cât toată piaţa principală de la Bucureşti, printre emitenţi fiind şi restaurante de sushi.
Destinat companiilor de mici dimensiuni şi investitorilor cu apetit ridicat la risc, sistemul alternativ de tranzacţionare NewConnect se pregăteşte să pună umărul la dezvoltarea Bursei din Varşovia, atunci când procesul de privatizare se va finaliza.
"NewConnect va furniza marfă pentru piaţa principală a Bursei din Varşovia. În cei trei ani de funcţionare, şase companii, din cele 146 câte se tranzacţionează în prezent, s-au mutat pe piaţa principală", a spus Robert Kwiatkowski, director adjunct în cadrul departamentului de dezvoltare al Bursei din Varşovia.
NewConnect a strâns 150 de companii
Sistemul NewConnect a fost înfiinţat în anul 2007 şi a ajuns în prezent la o capitalizare de 0,9 mld. euro şi tranzacţii zilnice de 3 mil. euro. Printre cei aproape 150 de emitenţi se numără companii de construcţii, IT, imobiliare, media şi sănătate şi restaurante de sushi (77 sushi şi Sakana). În acest an, NewConnect a atras 52 de noi listări, număr dublu faţă de întregul an 2009.
Acest sistem este accesat de antreprenorii polonezi în căutare de finanţare pentru propriile afaceri, dar şi de investitori privaţi de tipul "business angels" şi al fondurilor de private equity în căutare de plasamente care să le dubleze sau tripleze banii.
Spre deosebire de piaţa poloneză, sistemul alternativ operat de Bursa de Valori Bucureşti nu are încă niciun emitent. Sistemul CAAN a fost lansat la începutul acestui an, însă de atunci nicio companie nu şi-a manifestat interesul.
"Cea mai mare ofertă publică care a avut loc pe NewConnect s-a ridicat la 26 mil. zloţi (cca 6,6 mil. euro - n. r