Responsabilii Ministerului Educaţiei îi invită pe părinţi să susţină şcoala cu bani, în timp ce profesorii fac reparaţii în locul autorităţilor. Profesorii şi părinţii au fost întotdeauna cei care s-au ocupat ca şcoala să fie un loc primitor pentru copii, atunci când statul nu a asigurat o bună administrare.
Odată cu şcoala a început şi coşmarul, pentru unii dintre părinţi. Pe lângă banii daţi pe uniforme, ghiozdane, manuale şi rechizite, cei care au copii în sistemul de învăţământ trebuie să facă şi rost de bani şi pentru fondul clasei şi al şcolii. Din el se cumpără perdele la clasă, galerii, dulapuri, cuiere, clanţe, yale sau chiar se fac zugrăveli, lucruri care, cel puţin teoretic, ar trebui asigurate din bugetul statului.
Şcoala e gratuită doar în teorie
Declarat ilegal de câţiva ani buni, obiceiul de a strânge bani pentru fondul clasei este practicat în continuare de multe şcoli din România, iar Brăila nu face excepţie.
Anul acesta, situaţia a fost lămurită chiar de un inspectorul şcolar general, Viorel Botea. „Părinţii trebuie să înţeleagă că trebuie să sprijine financiar şcolile. Altfel, acestea nu au cum să se descurce, iar copiii vor avea de suferit", a declarat Botea, care a transmis acest mesaj tuturor directorilor de şcoli, pentru ca ei să ceară, la rândul lor, sprijinul părinţilor.
Inspectorul general şcolar a pledat chiar pentru ca fondul şcolii să rămână un instrument financiar important pentru unităţile de învăţământ.
„Părinţii trebuie să sprijine şcoala în aceste momente dificile. Fondul şcolii, pe care părinţii îl gestionează de fapt - este un fond al lor, nu al şcolii - şi trebuie utilizat în sisteme de apărare contra incendiilor şi în pază. Siguranţa copiilor nu trebuie pusă în pericol, chiar dacă nu sunt bani", a spus Botea.
Dincolo de bunele intenţii pe care le exprimă inspecto