Un număr în creştere de tineri absolvenţi de facultate părăsesc Grecia, în condiţiile în care recesiunea sufocă piaţa locurilor de muncă, deja afectată de tradiţionala cultură a favoritismului, scrie The New York Times.
Iar perspectivele nu sunt încurajatoare. Datoria publică, estimată la 300 de miliarde de euro, mai mare decât Produsul Intern Brut al ţării pe un an, sugerează ani întregi cu bugete austere pe viitor. În plus, o serie de scandaluri de corupţie în rândul politicienilor i-a făcut pe mulţi tineri greci să-şi piardă iluziile privitoare la viitor.
Şapte din 10 absolvenţi greci de facultate vor să lucreze peste hotare, potrivit unui sondaj publicat luna trecută. Patru din 10 caută în mod activ un loc de muncă în afară.
Ultimele cifre oficiale indică o rată a şomajului de 29,8% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani în iunie, comparativ cu aproximativ 20% în cadrul Uniunii Europene.
Cifra reprezintă o uşoară îmbunătăţire faţă de nivelul de 32,5% din mai, pe fondul apariţiei slujbelor de vară, dar se situează totuşi cu mult peste rata de 22,9% înregistrată în aceeaşi lună a anului trecut.
Pentru grecii cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, cifra se situa la 16,2% în iunie, în creştere de la 11,8% în 2009. Rata generală a şomajului se situa la 11,6%, în creştere de la 8,6%.
Exod în masă a forţei de muncă
Absolvenţi cu experienţă de lucru ca Alexis Cohen, 35 de ani, pleacă în afară de asemenea. Cariera sa de zece ani ca inginer de sunet s-a prăbuşit în ultimele luni pentru că clienţii săi organizează din ce în ce mai puţine concerte. Cohen a stabilit interviuri pentru un loc de muncă în California şi intenţionează să se mute acolo cu prietena sa luna viitoare.
"Dacă vrei o viaţă decentă, n-o poţi avea aici. A fost întotdeauna dificil. Acum este aproape imposibil",