E momentul să vă pregătiţi organismul pentru sezonul rece. Nimic nu v-ar face mai bine decât o cură de vitamine şi de întărire a sistemului imunitar. Soluţia: cura cu fructele toamnei: struguri, pere şi gutui.
STRUGURI
Datorită zaharurilor din compoziţie, strugurii reprezintă o sursă naturală de energie. Cu toate că 100 g de struguri conţin 16 g zaharuri, acestea se asimilează lent, fără a stresa pancreasul, spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
Însă specialistul nostru atrage atenţia că, din cauza conţinutului ridicat de zahăr, diabeticii trebuie să îi consume cu moderaţie şi doar la sfatul medicului. Datorită conţinutului de zahăr, strugurii furnizează mai multe calorii decât oricare alt fruct (60 până la 90 de calorii/100 grame). Motiv pentru care sunt contraindicaţi persoanelor supraponderale sau obeze. Sâmburii de struguri conţin uleiuri şi acizi graşi esenţiali. Aşadar, nu îi aruncaţi!
Vitamina C, vitaminele din grupul B, betacaroten, potasiu, magneziu şi calciu se găsesc în coaja boabelor de strugure. Pe lângă toate aceste substanţe, strugurii mai conţin şi resveratrol. Strugurii sunt fructe care ţin la menţinerea tinereţii noastre.
Struguri (100 g)
● Calorii 60
● Apă 75%
● Proteine 2,1 g
● Lipide 1,7 g
● Glucoză 8g
● Fructoză 8g
● Potasiu 200 mg
● Fibre 1 g
● Vitamina C 3 mg
● Caroten 15 microg
PERE
Bogate în vitamine şi minerale, ca strugurii, sunt şi perele. Delicioasele şi zemoasele pere combat stresul acumulat pe parcursul unei zile şi energizează organismul, mărindu-i capacitatea de a ţine piept bolilor. Calciul, fosforul, potasiul şi vitaminele din grupul B din acest fruct au efect sedativ asupra sistemului nervos.
O pară îndulceşte chiar şi pe diabetici