Potrivit unui proiect de lege, manualele nu vor mai fi gratuite decât pentru copiii săraci. Proiectul a fost redactat de deputatul PNL Adriana Săftoiu, care vrea să schimbe modul în care sunt realizate manualele din învăţământul preuniversitar.
Manualele vor fi gratuite în continuare pentru învăţământul obligatoriu, dar numai pentru elevii care provin din familii cu venituri mici, potrivit proiectului de lege semnat de Adriana Săftoiu.
Textul mai prevede crearea unei biblioteci virtuale şi respectarea unor criterii de calitate pentru manuale. Cărţi gratuite vor primi şi elevii de la învăţământul profesional şi liceal care provin din familii cu probleme materiale.
Pentru ca un manual să poată intra în şcoală va trebui să primească aprobarea Ministerului Educaţiei, în timp ce sistemul de achiziţie va fi descentralizat. Cu alte cuvinte, metoda criticată de edituri dispare.
Până acum, procedurile de achiziţionare erau foarte greoaie, pentru că Ministerul strângea din teritoriu informaţiile privind numărul de manuale necesare şi apoi făcea achiziţia, pentru ca manualele să plece din Bucureşti în toată ţara. Noua metodă presupune că ordinul de achiziţie va fi făcut de fiecare inspectorat, direct de la furnizor. Ministerului Educaţiei îi rămâne rolul de a monitoriza achiziţionarea manualelor şcolare şi a auxiliarelor.
„În prezent, chiar dacă manualele sunt gratuite, auxiliarele care le însoţesc pe acestea costă foarte mult. Legea propune ca auxiliarele să fie la pachet cu manualele. Acum editorii îşi scot preţul mic al manualului prin auxiliare", spune Adriana Săftoiu.
Valabile timp de patru ani
Cărţile şcolare se vor elabora pentru o disciplină, pe grup de discipline sau module prevăzute în programă, în format tipărit sau electronic (aşa cum sunt deja folosite în statele din vestul Europei). Dacă în ulti