Monica Macovei vede în stoparea operaţiunii "afacerile cu statul sau politica" in clusiv lipsă de voinţă în propriul partid, iar în privinţa remanierii crede că "ar fi trebuit să fie şi mai profundă". Sursa: Octavian Cocoloş
Odată cu alegerile din interiorul PDL, eurodeputatul Monica Macovei intenţionează să redeschidă subiectul modificării statutului prin introducerea unor prevederi privind integritatea.
Chiar dacă cele mai importante dintre acestea - inclusiv suspendarea unui PDL-ist ajuns în vizorul unei anchete penale - i-au fost respinse în primăvară, Macovei susţine, într-un interviu acordat EVZ, că a avut discuţii cu colegi de partid şi merge pe ideea că "poate conducerea PDL şi-a schimbat între timp percepţia".
Europarlamentarul spune, totodată, că nu intenţionează să candideze pentru o funcţie la vârful PDL, dar susţine, de la Bruxelles, un mecanism anti corupţie european căruia guvernul de la Bucureşti, inclusiv prin colegii săi de partid, i se opune.
EVZ: Susţineţi un mecanism de verificare a măsurilor anticorupţie, aplicabil tuturor statelor UE. Va ajunge să fie şi pus în practică, în condiţiile în care mai multe state se arată reticente?
Monica Macovei: Nu poţi să porneşti la o luptă fără să crezi în victorie.
Cine îl susţine cu adevărat?
Directoratul General pe Interne, deci comisarul Malmström, şi alţi comisari. Între statele membre, Olanda, de plidă. Sunt discuţii şi cu celelalte. Acum, mingea este în curtea Comisiei, care va veni cu acest pachet anticorupţie în primăvară.
"România se opune unui mecanism anticorupţie al UE"
Dar sunt şi state care se opun.
Da, sunt state membre - şi Guvernul României, de pildă - care se opun. Invocă existenţa acelui mecanism GRECO care este legat de Consiliul Europei şi care există de mulţi ani, dar s-a văzut că nu este