Câmpurile din jurul Făgăraşului au prins parcă viaţă, în această perioadă. Ne aflăm în plin sezon al culesului cartofilor, aşa că fermierii şi-au format echipe şi-au pornit pe tarla. Aşa cum fac în fiecare an, de la începutul lunii septembrie şi până la jumătatea lunii octombrie, dacă vremea ţine cu ei.
A fost un an mai slab
Deşi cultivarea cartofului nu mai este la fel de rentabilă ca în alţi ani, oamenii simt o îmbunătăţire a veniturilor după vânzarea tonelor de legume. Şi asta „nu există neapărat un profit în această afacere, ci investesc pe parcurs cu ţârâita, iar banii vin toţi odată în toamnă şi aşa poţi să te alegi cu ceva“, a spus un fermier din Ţara Făgăraşului.
Puţini sunt locuitorii de la sate care nu au cultivat măcar un loc cu cartofi. Astfel, acestă perioadă a anului devine una dintre cele mai active de peste an în ceea ce priveşte agricultura la sat. Dis-de-dimineaţă, zeci de tractoare pleacă spre câmp, oamenii îşi cheamă rudele sau muncitorii şi se apucă de treabă. Primul rând scos este decisiv, atunci oamenii îşi fac o impresie dacă locul este roditor sau nu. Din păcate, anul acesta n-a prea unul bun pentru cultivatorii de cartofi. „Producţia este cam slabă. Am luat doar ceva mai mult de jumătate decât am pus. După părerea mea, acest lucru e din cauza vremii neprielnice de anul ăsta“, ne-a spus un alt fermier
Anul acesta Ţara Făgăraşului are cartofi mai puţini, iar preţul de vânzare a mai crescut faţă de anul trecut. Însă ce folos, spun oamenii, când preţul îngrăşămintelor şi al motorinei a crescut de la lună la lună. „Producţia este mulţumitoare, ne aşteptam şi mai rău la condiţiile meteo de care am avut parte în această vară. Am pus 70 de ari în acest an. Faţă de anul trecut, preţul cartofilor este mai bun, dar nu ne putem bucura de bani pentru că a crescut şi preţul motorinei şi al îngrăşămintelor“,