Cea mai mare panza de paianjen, cu o lungime de 25 de metri, apartine unei specii nou descoperite din Madagascar.
Noul paianjen, denumit popular Darwin's Bark Spider - iar stiintific Caerostris darwini - obisnuieste sa iti teasa panza peste cursurile raurilor si sa o ancoreze in bancurile de nisip. Suprafata panzei atinge incredibila dimensiune de 2,8 metri patrati, in timp ce ultimul record apartinea paianjenilor din ordinul Nephila, informeaza BBC.
"Isi suspenda panza deasupra raului sau a suprafetei unui lac, habitat neutilizat de niciun alt paianjen" afirma descoperitorul, profesorul Ingi Agnarsson, directorul Muzeului de Zoologie al Universitatii din Puerto Rico.
Firele care ancoreaza panza au o lungine considerabila si o rezistenta pe masura, fiind capabile sa sustina propria greutate, dar si pe cea a prazii capturate. O alta trasatura bizara este data de verticalitatea anumitor panze, inclinate deasupra albiilor cu pana la 50 de grade.
Fiecare panza sustine pana la 30 de insecte imobilizate. Majoritatea prezinta deteriorari, dar si urme de reparatii, semn ca paianjenii se ingrijesc periodic de buna functionare a uimitorului lor dispozitiv pradator.
O alta descoperire exceptionala este legata de calitatea firelor construite, deoarece sunt alcatuite din cel mai rezistent material biologic existent in natura si mai durabile decat orice material inventat vreodata de om.
Imbinand rezistenta cu elasticitatea, panzele de paianjen depasesc de trei ori duritatea kevlarului, materialul utilizat pentru vestele antiglont.
Cea mai mare panza de paianjen, cu o lungime de 25 de metri, apartine unei specii nou descoperite din Madagascar.
Noul paianjen, denumit popular Darwin's Bark Spider - iar stiintific Caerostris darwini - obisnuieste sa iti teasa panza peste cursurile rau