Leul a continuat să se deprecieze pe piaţa valutară de la Bucureşti, înregistrând vineri a treia şedinţă consecutivă de scădere în faţa monedei europene, volumele tranzacţionate fiind modeste, potrivit dealerilor.
Moneda naţională a deschis şedinţa de vineri la 4,2465 lei/euro, dar a pierdut teren pe întreg parcursul zilei, astfel că băncile afişau spre sfârşitul şedinţei de tranzacţionare cotaţii de 4,2580-4,2590 lei/euro, în creştere cu circa un ban faţă de ziua anterioară.
"Aproape două treimi din aprecierea puternică de marţea trecută, cauzată probabil de o intervenţie a băncii centrale, a fost corectată, sugerând fie memoria scurtă a speculatorilor valutari, fie aşteptările de depreciere ale agenţilor economici, ce se poate să se fi grăbit să profite de nivelurile apreciate ale leului", a comentat un dealer.
La jumătatea zilei, Banca Naţională afişa un curs oficial de 4,2523 lei/euro, cu 0,6 bani mai mult decât joi. Deprecierea leului a venit în contextul în care şi valutele din regiune au pierdut teren în şedinţa de vineri, pe fondul cererii mai mari de euro.
În paralel, leul s-a apreciat cu mai mult de un ban în faţa dolarului american, care a fost cotat de BNR la 3,2369 lei. Dolarul s-a depreciat vineri şi în faţa euro pe fondul unor noi discuţii legate de lansarea unor noi măsuri de stimulare a economiei americane.
Dobânzile pe termen foarte scurt de pe piaţa interbancară au continuat să coboare în ultima şedinţă de săptămâna trecută, ajungând în intervalul 2,05-2,55% pe an, pe fondul excesului de lei din piaţă. Dobânzile pentru depozitele atrase pe trei luni de pe piaţa interbancară au crescut însă uşor, menţinându-se peste pragul de 6% pe an.
"În ciuda operaţiunii de sterilizare efectuată luni de BNR dobânzile pe termen scurt au continuat să scadă, jucătorii de pe piaţă fiind uşor nedumeriţi de decizia băncii centr