Mai multe investiţii importante din judeţ sunt la un pas să piardă peste 200 de milioane de euro de la UE. Iniţiatorii proiectelor, precum cel de construire a unui campus studenţesc modern, susţin că nu mai au bani pentru cofinanţare din cauza crizei economice.
Cele mai importante proiecte de dezvoltare a judeţului sunt pe cale să rămână doar pe hârtie. După ce au primit undă verde pentru finanţare de la UE, iniţiatorii suceveni se plâng că au rămas fără bani de cofinanţare.
Cel mai mare astfel de proiect, care ar fi trebuit demarat anul acesta, este amenajarea unui campus studenţesc modern la Universitatea „Ştefan celMare“.
Sală polivalentă şi bazine de înot, amânate doi ani
Valoarea totală a proiectului, pentru care instituţia de învăţământ a primit finanţare europeană, este de 300 de milioane de euro.
Conform documentaţiei, noul campus ar fi trebuit să fie dotat cu un nou corp de clădire pentru cursanţi, o sală polivalentă şi un bazin olimpic. Conform reprezentanţilor universităţii, lucrările programate anul acesta ar putea începe abia peste doi ani.
„Din cauza lipsei de fonduri nu putem porni studiul de fezabilitate, deşi cel de prefezabilitate a fost terminat în 2008“, a declarat Adrian Graur, rectorul universităţii. Printre investiţiile de amploare amânate de criză se numără şi parcul eolian din localitatea suceveană Liteni. În valoare de peste 20 de milioane de euro, proiectul urma să fie primul de acest gen din România. „Turbinele de probă montate de firma spaniolă au depăşit perioada de testări. N-am mai primit niciun semn de la investitori. Sper să continue proiectul“, a declarat Onisei Tomiţă, primarul localităţii.
Au renunţat la extinderea reţelelor de gaz metan
Edilul susţine că termenul de 2010, când ar fi trebuit montate turbinele definitive, va fi extins cel p