Peste 320.000 de familii din România nu vor mai primi ajutoare de încălzire de la stat. Guvernul a decis, luni, să limiteze şi mai mult accesul la ajutoarele financiare de la stat, având în vedere că, potrivit evaluărilor făcute de Ministerul Muncii, peste 10% dintre cele 3,2 milioane familii care beneficiază de acest sprijin nu ar trebui să aibă dreptul la o astfel de subvenţionare.
"În primul rând, venim cu o nouă filosofie de acordarea de ajutoare şi vorbim de două tipuri de abordare legate de testările de venituri şi testările de mijloace. (...)
În următoarea perioadă vom merge pe acest tip de abordare, astfel încât ajutoarele pe care le acordăm să le adresăm direct familiilor care au nevoie de asemenea ajutoare (. ..)", a anunţat ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş.
El a explicat în de constau modificările. Spre exemplu, persoanele care deţin şi alte locuinţe în afara celei de domiciliu, precum case de vacanţă, sau maşini cu o capacitate cilindrică de peste 1.600 cmc nu vor mai primi ajutoare de încălzire.
"De data aceasta, ca o noutate, introducem o listă anexă la ordonanţă, listă în care se regăsesc mijloacele pe care cei care doresc care să primească ajutor şi le au în dotare nu pot ajunge în situaţia de a fi beneficiari, deoarece pe baza unor evaluări făcute de primării, a unor evaluări făcute prin sondaj, (...) sunt exceptaţi de la aceste ajutoare pentru încălzire", a spus ministrul.
Sancţiuni drastice pentru fals în declaraţii
Noile reguli de acordare a ajutoarelor de încălzire vor fi aplicate începând cu sezonul de iarnă 2010-2011, iar normele metodologice pentru implementarea lor vor fi date săptămâna viitoare. Ioan Botiş a subliniat că plafonul lunar maxim de venituri pe membru de familie în limita căruia sunt acordate ajutoare de încălzire a fost menţinut la 615 lei, împreună cu tranşele de venituri luate până î