Grijile privind economia mondială şi dolarul slab determină investitorii să se refugieze în acest metal preţios
Doar majorarea dobânzii-cheie ar putea tempera avansul preţului aurului
În următoarele zile ar putea fi testat pragul de 1.300 dolari pe uncie
Preţul aurului a atins vineri un nou maxim istoric de 1,280 dolari pe uncie, iar preţul argintului a ajuns la maximul ultimilor doi ani, din cauza grijilor investitorilor privind evoluţia economiei globale, în timp ce dolarul slab a susţinut aceste majorări, informează Reuters. "Incertitudinile privind evoluţia economică, mai ales cea a Statelor Unite, au ajutat aurul să atingă un nou prag record", a declarat Hou Xinqiang, analist în cadrul Jinrui Futures din China. Aceasta a mai spus că deşi preţurile au avansat destul de mult, trendul de creştere s-a intensificat. În acelaşi timp, euro a crescut, comparativ cu dolarul, la nivelul maxim al ultimei luni, susţinut de investiţiile pe termen lung, precum fondurile de pensii şi asigurările de viaţă.
Pe urmele monedei euro
Aprecierea puternică nu constituie o surpriză pe piaţă, în condiţiile în care investitorii tind să se reorienteze în astfel de active în perioade de criză, iar mişcarea fusese anticipată de o parte din analişti.
"Aurul, în ultima perioadă, a urmat trendul monedei euro", a explicat Darren Heathcote, directorul de trading al Investec Australia din Sydney. Aceasta a adăugat că, ţinând cont de aprecierea euro comparativ cu dolarul, nu a fost surprinzătoare creşterea preţului aurului la un nou record.
Aurul ar putea atinge pragul de 1.300 de dolari pe uncie
"În plus, faptul că preţul aurului este în creştere reprezintă un moment pozitiv pentru testarea pragului de 1.300 de dolari pe uncie, în următoarele zile", a continuat Darren Heathcote.
"Atingerea pragului de 1.300 de d