Tiraspolul nu mare bani nici macar pentru plata pensiilor, iar conducerea transnistreana a stors tot ce se putea din buget, pentru ca aceasta categorie a populatiei sa nu aiba de suferit, scrie Nezavisimaia Gazeta, care citeaza surse din guvernul separatist.
Surse din Ministerul rus al Afacerilor Externe au confirmat aceasta informatie, explicand ca "guvernul tiraspolean a acumulat o datorie fata de guvernul rus de 30 de milioane de dolari, iar Moscova este nemultumita de pozitia adoptata, in aceasta chestiune, de Igor Smirnov".
Pe de alta parte, "Moscova asteapta rezultatul alegerilor parlamentare din Moldova si din Transnistria din aceasta toamna si care pot, in principiu, sa modifice repartitia fortelor in regiune. Iar in 2011, transnistrenii trebuie sa aleaga un nou presedinte, functie pentru care s-a declansat o adevarata lupta. Cu toate ca sansele cele mai mari ii raman lui Smirnov", au spus sursele NG din MAE rus.
Anterior, presedintele autointitulatului Soviet suprem al Transnistriei, Anatoli Kaminski, afirmase ca Rusia a incetat orice finantare a regiune. Acest program de sustinere financiara a republicii separatiste fusese lansat in 2006, in momentul in care Moldova, cu sustinerea Ucrainei, a organizat blocada economica a Transnistriei, actionand dupa principiul: cu cat vor trai mai prost oamenii din regiune, cu atat mai repede autoritatile vor semna un acord politic cu Moldova, in conditiile ridicate de Chisinau.
Luni, la Chisinau are loc intalnirea dintre reprezentantii Moldovei si ai Transnistriei cu mediatorii procesului de reglementare a crizei de pe Nistru (Rusia, Ucraina si OSCE), precum si observatorii (UE si SUA), precizeaza Nezavisimaia gazeta. In ultimul timp, interesul pentru regiune si l-au manifestat UE, SUA, Germania, ba chiar si Marea Britanie, care, in ajun, si-a trimis o echipa de inspectie la