Vorbitul la mobil o oră pe zi, cel puţin patru ani, ne poate crea probleme de auz, arată un studiu. Efectele nocive pe care le au asupra sănătăţii radiaţiile emise de mobil nu au putut fi deocamdată evidenţiate pe deplin de oamenii de ştiinţă.
Un studiu alarmant în ceea ce priveşte utilizarea mobilului şi problemele de auz a fost prezentat în anul 2007 în cadrul unei conferinţe a Academiei Americane de Chirurgie ORL, de către specialistul Naresh Panda şi de echipa sa din India.
Mai citeşte şi:
Conversaţii 3D cu ajutorul soarelui
Aceştia susţineau că vorbitul la mobil pentru mai mult de o oră pe zi, timp de peste patru ani, poate crea probleme de auz, mai ales în ceea ce priveşte perceperea cuvintelor care încep cu sunetele de frecvenţă înaltă s, f, h, t şi z.
De vină pentru acest efect nociv ar fi, se pare, radiaţiile emise de telefonul mobil, care ar afecta pe termen lung urechea internă. Totuşi, studiul indian a fost contestat de unii specialişti, din cauza numărului prea mic de subiecţi şi a legăturii insuficient argumentate.
„Specialiştii unor reputate centre de cercetare din lume au încercat să evidenţieze, în cadrul unor studii elaborate, efectul nociv al radiaţiilor emise de mobil asupra auzului şi asupra sănătăţii în general, însă nu a putut fi demonstrat. Probleme auditive poate crea, cu certitudine, intensitatea mare a sunetului, ca de altfel orice alt zgomot. Dacă aparatul este utilizat la volum maxim, există riscul ca unele celule ciliate din urechea internă, care transmit semnalele acustice către creier, să fie distruse şi să se producă pierderea definitivă a auzului", spune medicul primar ORL Alexandru Pascu de la Institutul de Fono-Audiologie „Dr. Dorin Hociotă" din Bucureşti.
Risc de tumori benigne
Cercetătorii de la Universitatea „Karolinska" din Suedia au evidenţiat recent o