Frank Mueller, directorul general al grupului Vimetco, proprietarul Alro Slatina (ALR), spune că revenirea producţiei combinatului autohton de aluminiu la nivelul de dinainte de criză este condiţionată în acest moment doar de găsirea unei surse ieftine de energie, cum este cea contractată recent de la Hidroelectrica.
Alro funcţionează de la sfârşitul anului 2008 la 75% din capacitate, după ce a închis o parte din producţia primară de aluminiu şi până în prezent circa 1.400 de oameni care lucrau în combinat şi-au pierdut locurile de muncă.
Deşi preţul aluminiului pe piaţa internaţională a urcat cu 48% în primul semestru, la un nivel mediu de 2.160 de dolari şi cererea de aluminiu a crescut de asemenea, Alro continuă să funcţioneze în regim de criză, la 75% din capacitate, din cauză că nu găseşte energie ieftină pe piaţă.
"Funcţionarea la capacitate depinde de Hidroelectrica. Deja ne-am înţeles cu ei să ne livreze 3 TWh care ne permite să producem 206.000 de tone de aluminiu anual. Ne-am înţeles totodată că există posibilitatea de extindere a livrărilor la 4 TWh în aceleaşi condiţii pe care le avem în prezent, cu condiţia ca Hidroelectrica să aibă energia disponibilă. Dacă ne oferă capacitate de energie adiţională noi o luăm direct", spune Frank Mueller.
Potrivit lui, dacă Hidroelectrica se decide să furnizeze către Alro energia suplimentară, combinatul ar atinge producţia de dinainte de criză, respectiv de 265.000 de tone, şi ar angaja înapoi o parte dintre salariaţii disponibilizaţi.
Producătorul de aluminiu Alro Slatina, controlat de grupul Vimetco deţinut de investitori ruşi, a semnat recent cu Hidroelectrica un contract de achiziţie a 3TWh anual până în 2018, la un preţ de circa 31-37 euro/MWh, cu 25% mai mare decât anul trecut. 1 Terrawatt (TWh) este egal cu un milion de megawaţi (MWh). P