Criza a mutat centrele de putere dinspre statele dezvoltate către cele emergente. Peste un deceniu, China, Brazilia, India şi Rusia vor face legea în economie. În ultimii trei ani, guvernele marilor state ale lumii au dat testul de administrare a crizei. Schimbările care au loc la nivel mondial au modificat harta puterilor economice.
„Lăsaţi China să doarmă pentru că, atunci când se va trezi, va zgudui lumea", spunea Napoleon. China s-a trezit. După trei decenii de creştere spectaculoasă, Produsul Intern Brut l-a depăşit pe cel al Japoniei. A devenit, astfel, a doua putere economică mondială după Statele Unite.
Liderii chinezi dau exemplul Japoniei drept un model care nu trebuie urmat. Argumentele sunt de partea lor. Japonia se confruntă cu o datorie publică uriaşă (200% din PIB) şi are nevoie de o restructurare financiară urgentă. Înainte de toate, însă, trebuie să relanseze exporturile puternic afectate de aprecierea monedei naţionale.
Totuşi, diferenţele dintre cele două ţări se văd cu ochiul liber, în nivelul de trai şi în puterea de cumpărare. Venitul pe cap de locuitor în Japonia este mai mare de 40.000 de dolari, în timp ce în China este de doar 4.200 de dolari. Ascensiunea Chinei este însă doar partea cea mai vizibilă şi mai mediatizată a schimbărilor care au loc la nivel mondial.
Unul dintre cele mai spectaculoase laboratoare ale capitalismului rămâne Brazilia. Meritul creşterii nu a revenit exporturilor, ci consumului intern. Economia din patria sambei se mişcă bine şi datorită diversificării, iar cel mai dinamic sector a fost agricultura.
Vin din urmă
Cine reuşeşte să ignore, chiar şi pentru un moment, problema drogurilor din Mexic, constată însă potenţialul pe care îl are partea sănătoasă a economiei sale. Populaţie predominant tânără, costuri ieftine cu forţa de muncă, apropierea de Statele Unite c