Şeful Consiliului Concurenţei spune că se gândeşte la revizuirea legii care transpune codul de bune practici în comerţul agro-alimentar - pe care toată lumea a văzut-o ca pe o promisiune a autorităţilor că alimentele se vor ieftini. Instituţia ar putea revizui şi Ordonanţa 50 care obligă băncile să schimbe formula de calculare a ratei dobânzii, după ce îi va analiza efectele pe piaţă.
După aproape un an de la intrarea în vigoare a noii legi din comerţul alimentar care reglementează mai strict relaţiile dintre lanţurile mari de magazine şi furnizorii lor locali, efectele schimbării legislaţiei sunt inexistente în piaţă.
Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei (CC) şi unul dintre oamenii-cheie în acest proiect, admite lipsa efectelor, însă spune că problema inflaţiei în România nu sunt preţurile la alimente, ci preţurile reglementate, precum cele la energie şi gaze. Consiliul Concurenţei nu are însă nicio pârghie pentru a interveni în mecanismul preţurilor reglementate.
Rata anuală a inflaţiei a urcat în luna august la 7,58%, cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS). Creşterea TVA de la 19% la 24% a adus economiei locale cea mai mare inflaţie din UE. Şeful Concurenţei arată cu degetul spre organismele de reglementare a pieţei şi spune că "vestea bună" este că alimentele se scumpesc într-un ritm inferior creşterii costurilor de producţie.
"Dincolo de politica monetară, există nişte rigidităţi structurale legate de concurenţa pe piaţă. Probabil că reglementatorii nu-şi fac bine treaba, sunt prea indulgenţi cu companiile", a afirmat Chiriţoiu în cadrul unei conferinţe organizate de Consiliul Concurenţei.
Preţurile la electricitate, gaze, benzină, ţigări sau la biletele de transport în comun sunt doar câteva din preţurile reglementate în acest mo