În ultimele două luni, creşterea TVA a adus un plus la bugetul de stat de numai 400 de milioane de lei. Dar scăderea dramatică a consumului anulează această „victorie" a Guvernului.
Când s-a decis majorarea taxei pe valoare adăugată cu cinci puncte procentuale (începând cu 1 iulie), guvernanţii au minimalizat (cu bună ştiinţă sau poate nu!) impactul pe care o astfel de măsură îl va avea asupra consumului. Teoria conform căreia o majorare a fiscalităţii nu determină neapărat şi creşterea veniturilor s-a aplicat şi în România. În luna august a acestui an, încasările din taxe şi impozite (TVA, accize, impozit pe salarii şi pe profit - vezi graficul ponderilor) au fost cu 114,6 milioane de lei sub cele colectate în luna iunie, arată datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Practic, puţinii bani care s-au câştigat din creşterea TVA s-au pierdut în urma prăbuşirii consumului prin diminuarea salariilor din sectorul bugetar. Încasările din impozitul pe venit şi salarii au fost în august cu 246 milioane de lei mai mici decât în luna iunie, când lefurile bugetarilor au fost tăiate cu 25%.
LOVITURI ÎN CONSUM. Disperarea care i-a cuprins pe guvernanţi, în dorinţa de a aduce mai mulţi bani la bugetul de stat, pare să nu fi avut efectul scontat. În luna iunie, fostul ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu, estima că majorarea TVA de la 19% la 24% ar putea aduce până la sfârşitul anului încasări suplimentare la bugetul de stat de 3,5 până la patru miliarde lei. Estimările nerealiste de atunci, sunt acum imposibil de atins, în condiţiile în care, în ultimele două luni, veniturile din TVA au urcat cu doar 400 de milioane de lei. De la 3,2 miliarde de lei, în iunie, încasările din taxa pe valoare adăugată au crescut, în luna august, la 3,6 miliarde de lei. „Este evident că s-au încasat mai mulţi bani din TVA", spune Matei Păun, Managing Partner la firm