Germania nu îi va expulza pe cetăţenii de etnie romă, după modelul pus în practică de Franţa, au indicat miniştrii de Interne ai landurilor germane. Cu toate acestea, oficialii au criticat politica Guvernului federal faţă de această comunitate etnică, relatează site-ul Thelocal.de, preluat de Mediafax.
Ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westphalia, Ralf Jaeger, a atras însă atenţia că trebuie făcută o diferenţiere clară între romii din Kosovo şi cei din România şi din Bulgaria, mai ales în condiţiile în care kosovarii nu provin dintr-un stat membru al UE. De aceeaşi părere este colegul său din Berlin, Ehrhart Körting, care a declarat, pentru Der Spiegel, că "mulţi dintre refugiaţii de război din Kosovo lucrează aici, câştigă bani şi şi-au crescut copiii aici" şi că adevărata problemă o reprezintă romii din Bulgaria şi România, care de multe ori lucrează ilegal în construcţii sau îşi trimit copiii la cerşit.
Cu toate acestea, oficialii germani asigură că nu va exista nici o deportare în masă şi că autorităţile vor epuiza toate posibilităţile legale, pentru a se asigura că nu va exista nici un abuz faţă de persoane sau familii în procesul de întoarcere a oamenilor în Kosovo. În districtul berlinez Neukoelln, un grup de lucru format din asistenţi sociali şi Poliţie a fost creat pentru a media conflictele cu şi din interiorul comunităţii rome. Potrivit der Spiegel, prin acordul semnat în aprilie între Germania şi Kosovo, 12.000 de romi riscă să fie deportaţi. Până în prezent, doar 87 au avut această soartă şi, în pofida declaraţiilor preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, puţine persoane vor mai fi probabil deportate în viitorul apropiat. La sfârşitul săptămânii trecute, Franţa susţinea, la Bruxelles, că s-a înţeles cu Germania să urmeze o politică sincronizată în gestionarea problemei romilor aflaţi ilegal pe teritoriile lor. C