Pacienţii nu mai pun preţ pe terapiile învăţate de la vraci sau vecini, dar încep să dea tot mai mult credit detaliilor medicale aflate de pe forumuri.
Forumurile de pacienţi, care s-au născut în ultimii ani în spaţiul virtual românesc, sunt văzute de medici, în egală măsură, ca „o pacoste", dar şi o „mană cerească". Pe de-o parte, pacienţii sunt mai informaţi, mai activi, vin cu idei, află de tratamentele noi sau de investigaţiile de ultimă oră, pe de altă parte au tendinţa de a reţine „scenariile negative" şi „informaţiile pe jumătate adevărate".
Din cauza avalanşei de informaţii la care sunt supuşi pacienţii pe internet, frustrarea, furia, acuzele îşi pot face uşor loc în relaţia medic-pacient. Totodată, poate creşte numărul de investigaţii, analize şi teste, pe care un pacient se simte îndatorat să le facă. Partea bună este că pacienţii au început să abandoneze leacurile băbeşti. „Din păcate, mulţi pacienţi vin cu diagnosticul deja stabilit de ei înşişi şi este foarte greu să îi convingi cum stau lucrurile de fapt. Dacă acum zece ani, pacientul era oarecum ignorant şi făcea fix ce îi spunea medicul, astăzi el a devenit «semidoct» şi priveşte sfaturile specialistului cu reticenţă", spune medicul diabetolog Cristian Serafinceanu.
E nevoie de site-uri medicale specializate
În opinia sa, situaţia s-ar mai putea îndrepta dacă oferta de site-uri medicale specializate s-ar extinde. „Dacă ar exista site-uri medicale în limba română pe care să scrie medici profesionişti, dacă s-ar pune la punct site-urile asociaţiilor de pacienţi sau chiar al Ministrului Sănătăţii, pacienţii ar beneficia de informaţii avizate", afirmă Serafinceanu. Medicul de familie Călin Ciubotaru nu este împotriva informării pacienţilor de pe forumurile de pacienţi, dar recunoaşte că, uneori, „influenţele virtuale" îi panichează clienţii. „Au fost situaţii în