În Afganistan a început numărătoarea voturilor, după alegerile legislative de sâmbătă. Operaţiunea va dura destul de mult, pentru că rezultatele definitive vor fi anunţate abia pe 31 octombrie. Despre semnificaţia acestor alegeri într-un context extrem de complicat, a făcut o analiză Matei Vişniec.
În Afganistan a început numărătoarea voturilor, după alegerile legislative de sâmbătă. Operaţiunea va dura destul de mult, pentru că rezultatele definitive vor fi anunţate abia pe 31 octombrie. Despre semnificaţia acestor alegeri într-un context extrem de complicat, a făcut o analiză Matei Vişniec (audio).
Aceste alegeri au fost în primul rând un test politic şi militar pentru occidentali, iar marele lor merit este că au putut fi organizate într-o ţară controlată aproape în proporţie de 50% de talibani.
Patru milioane de afgani au votat în condiţii dificile, de boicot şi ameninţare din partea talibanilor, precum şi pe fond de fraude importante. Comisia Electorală afirmă că 40% din electorat s-a deplasat la urne, ceea ce ar trebui considerat un succes pentru democraţia incipientă din această ţară. La scrutinul prezidenţial din august anul trecut, doar între 30 şi 33% din electorat şi-a exercitat dreptul de vot.
Preşedintele Hamid Karzai a salutat "curajul" concetăţenilor săi şi tot ce putem spune este că el a găsit cuvântul potrivit, dacă ţinem cont că talibanii i-au ameninţat cu moartea pe afganii care se duc la vot.
Votul de sâmbătă a fost perturbat de aproape trei sute de incidente, iar 22 de persoane au fost ucise, printre care patru soldaţi ai forţei internaţionale.
În ceea ce priveşte miza politică a acestui scrutin, ea rămâne nesemnificativă, pentru că puterea va fi în continuare concentrată în mâinile preşedintelui.
Este pentru a doua oară că afganii sunt convocaţi pentru un scrutin legislativ din 2001 încoace, când au fost al