Este proprietarul columbodromului din Piatra Neamţ, singurul din Moldova unde pot fi antrenaţi „sportivii“. Pietreanul este pasionat de creşterea porumbeilor încă din copilărie.
„Familia mea s-a mutat la casă şi prin clasa a patra am avut primii porumbei. Strângeam banii pentru pacheţelul de la şcoală şi dădeam câte un pol, adică 20 de lei, pentru un exemplar“, îşi aminteşte Silviu Spiridon, care are în grijă acum 500 de porumbei.
Pasiunea s-a transformat radical în ultimii şapte ani, după ce a devenit membru în Asociaţia Columbofilă Neamţ. „În primii doi ani am investit o sumă cu care aş fi putut cumpăra două apartamente“, spune el.
Pregăteşte campioni
În crescătoria din curtea pietreanului, porumbeii sunt grupaţi pe trei sectoare: matcă (cele mai bune exemplare), zburătorii (cei de concurs) şi zona unde sunt puii, „creşa“ cum îi place să-i spună. „Columbodromul este un centru de organizare a competiţiilor pentru porumbeii voiajori pe care l-am dezvoltat din anul 2004. Cei care doresc să-şi testeze porumbeii în concursuri îi aduc aici când sunt încă pui şi, după trei luni de antrenamente, intră în competiţie“, explică Silviu.
Cele mai lungi trasee se fac într-un „derby“ de 330 de kilometri, de la Medgidia la Piatra Neamţ, sau într-un „superderby“, în care porumbeii trebuie să zboare pe un traseu de 380 de kilometri de la Vama Veche. Timpii sunt contorizaţi cu ajutorul cipurilor electronice de pe inelele de identificare de la picioarele zburătoarelor.
Porumbeii de peste doi ani participă şi la concursurile Asociaţiei Columbofile. „Anul trecut am obţinut locul I pe judeţ la o competiţie în care au luat startul aproape 7.000 de porumbei“, mai spune pietreanul, care în luna noiembrie va organiza la Piatra Neamţ „Expoziţia Naţională a porumbeilor voiajori“.
Profil
Născut: 5 aprilie 196