Doi din trei români şi-ar trimite copiii la şcoli străine, iar 43% din ei îi acuză pe profesori că nu-şi fac datoria la ore, susţine un sondaj al Institutului Român de Evaluare şi Strategie (IRES). Potrivit studiului publicat săptămâna trecută, jumătate dintre părinţi acuză pregătirea slabă a profesorilor şi îşi trimit copiii la meditaţii.
Studiul IRES a fost dat publicităţii la începutul săptămânii, odată cu începutul anului şcolar. Cercetarea arată că cei mai mulţi dintre părinţii români şi-au pierdut încrederea în sistemul public de educaţie. Astfel, 51% din persoanele intervievate au ajuns la concluzia că profesorii ar fi slab pregătiţi, imagine căreia 80% îi asociază şi un salariu prost. Poate că tocmai de aceea unu din doi elevi completează orele de şcoală cu meditaţiile.
„Este vorba despre o «coplată» ascunsă în educaţie, un efort financiar suplimentar pentru familie", explică sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES.
Aceeaşi cercetare arată care e percepţia românilor privind educaţia din ţară, faţă de cea din statele vestice ale Uniunii Europene: 55% din cei intervievaţi cred că învăţământul românesc este mai slab, iar 61% din părinţii români şi-ar trimite copiii la studii în străinătate.
Tendinţa de încurajare a copiilor să plece la studii în Occident este reală şi la vârful societăţii româneşti, confirmă Mihaela Gună, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi:
„Majoritatea copiilor politicienilor se află la studii în străinătate sau aici, în şcoli particulare. Guvernanţii recunosc astfel indirect situaţia", susţine Gună.
Aproape 70% din cei intervievaţi consideră că învăţământul românesc nu-i pregăteşte pe elevi pentru viaţă, existând o ruptură între actul educaţional şi cerinţele de pe piaţa muncii. Cât priveşte absolvenţii de facultate, 71% din români cred că aceştia sunt slab pregătiţ