În Franţa, clasa politică şi mediile de informare continuă să evoce cu accente polemice dosarul rromilor, dar unele voci cer închiderea acestei paranteze şi calmarea spiritelor. "Nicolas Sarkozy se berlusconizează", a declarat deputatul european Daniel Cohn-Bendit. Liderul socialist, François Hollande cere stângii şi Opoziţiei să depăşească însă anti-sarkozismul primar.
În Franţa, clasa politică şi mediile de informare continuă să evoce cu accente polemice dosarul rromilor, dar unele voci cer închiderea acestei paranteze şi calmarea spiritelor.
"Nicolas Sarkozy se berlusconizează", a declarat deputatul european Daniel Cohn-Bendit, în cotidianul Le Parisien, oarecum îngrijorat că doar Italia găseşte cuvinte de sprijin faţă de politica securitară a preşedintelui francez. El mai precizează, însă, în context, probabil pentru mediile de informare străine, că nu imaginea Franţei are de suferit din această dispută pe tema rromilor, ci imaginea preşedintelui francez.
Liderul socialist, François Hollande, care acordă un interviu cotidianului Le Monde cere stângii şi Opoziţiei să depăşească însă anti-sarkozismul primar. Este momentul - spune el - să pregătim alternativa, este momentul ca stânga să se pregătească să ia Puterea, o aluzie la alegerile prezidenţiale din anul 2012.
Tot din tabăra stângii, de notat ce zice deputatul socialist Pierre Moscovici : climatul politic este nesănătos în Franţa - spune el - rolul preşedintelui nu este acela de a stigmatiza nişte oameni, ci de a-i reconcilia pe francezi cu Europa.
El îl critică deci pe Nicolas Sarkozy, dar şi pe deputata europeană Viviane Reding, care a recurs la o comparaţie total nefericită, între repatrierile operate de autorităţile franceze şi exterminările de care s-au făcut vinovaţi naziştii. "Nicolas Sarkozy nu este un fascist şi ţara noastă nu este confruntată cu un pericol nazist", a spu