Sectorul bancar din Statele Unite rămâne afectat de criză. Numai luna aceasta şase bănci s-au prăbuşit, ridicând totalul instituţiilor de credit intrate în faliment de la începutul anului la 125. O analiză de Matei Vişniec.
Sectorul bancar din Statele Unite rămâne afectat de criză. Numai luna aceasta şase bănci s-au prăbuşit, ridicând totalul instituţiilor de credit intrate în faliment de la începutul anului la 125. Cu toate că oficialii americani au negat în repetate rânduri posibilitatea intrării într-o nouă recesiune, tot mai multe voci susţin această ipoteză.
Un motiv în plus să analizăm ce se întâmplă cu prima economie a lumii, de unde a izbucnit criza şi de unde este aşteptat de altfel un impuls substanţial pentru ieşirea din ea. Problema este că semnele care vin din Statele Unite sunt contradictorii.
Chiar şi preşedintele Barack Obama a recunoscut în cursul acestei luni că reluarea creşterii economice rămâne fragilă, de unde şi propunerile sale de stimulare a unor investiţii în domeniul infrastructurii.
La capitolul şomaj, America stă prost, o spun experţii cotidianului economic LES ECHOS. 15 milioane de americani nu au de lucru, dar în realitate, dacă includem şi persoanele care au de lucru doar câteva zeci de ore pe săptămână, cifra şomerilor ar fi de 25 de milioane.
Recesiunea a adus cu ea şi un val de sărăcie. Un american din şapte trăieşte sub pragul de sărăcie, acest prag fiind, în Statele Unite, venitul de 21. 000 de dolari anual pentru o familie compusă din patru persoane. Potrivit statisticilor oficiale, peste 43 de milioane de americani sunt în aceastà situatie.
America este însă ţara unor paradoxuri profunde, pe care tot experţii şi responsabilii americani le analizează cel mai bine. Responsabilul american cu agricultura, Tom Vilsak, afirma, săptămâna trecută: noi suntem o ţară confruntată în acelaşi timp cu o criz