Calmul, siguranţa de sine, fermitatea şi exigenţa sunt doar o parte din principalele trăsături ale unui instructor auto, un job care poate fi practicat şi la 50 de ani.
Oactivitate care aparent implică puţin efort a fost aleasă în România de peste 2.000 de persoane, care lucrează ca independenţi sau în cadrul şcolilor de şoferi. La solicitarea RL, directorul general al Autorităţii Rutiere Române (ARR), Iancu Crăciunoiu, precizează că în baza de date a autorităţii sunt înscrişi un număr de 2.455 de instructori autorizaţi.
Florian Chiricheş, instructor auto autorizat din Timişoara, cu experienţă de 19 ani, consideră că pentru a profesa este nevoie de anumite însuşiri specifice. Printre acestea se numără cele senzoriale, motorii, intelectuale, afective şi personale, cât şi de personalitate. „Un instructor auto are nevoie de un văz bun cu vedere periferică deosebit de dezvoltată, un auz fin, să dovedească dexteritate, o gândire flexibilă, o capacitate de a anticipa situaţiile, să reziste la oboseală şi monotonie, cât şi să aibă răbdare, autocontrol şi să fie punctual", explică Chiricheş.
Drept de profesare
Pentru a putea profesa este necesară o autorizaţie din partea ARR, care poate fi oferită după urmarea unui curs de calificare într-un centru de pregătire autorizat de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Mai mult, persoana care solicită eliberarea atestatului de instructor auto trebuie ca, pe lângă condiţiile de studii, să îndeplinească cumulativ şi următoarele condiţii: să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani, să deţină permis de conducere valabil de cel puţin cinci ani, să nu fi avut suspendat carnetul de conducere în ultimele şase luni sau mai mult de două ori, să fie apt din punct de vedere medical şi psihologic şi să nu aibă cazier.
În schimb, Florian Chiricheş precizează că pentru o activitate independentă, vi