Mii de persoane au protestat la Stockholm faţă de intrarea extremei dreapta în Parlament. Rezultatul istoric obţinut de extrema dreaptă, reprezentată de formaţiunea Democraţii din Suedia (SD), care a obţinut 5,7% din voturi în alegerile de duminică, a scos în stradă luni, în centrul capitalei Suediei, aproximativ 6.000 de manifestanţi, care au strigat "Striviţi rasiştii!", "Suntem pentru diferenţă" şi "Da, traiului împreună, nu rasismului!". Aceste sloganuri ale protestatarilor au fost aluzii la temele antiimigraţie ale SD, folosite în campania electorală, scrie AFP.
Manifestaţia de la Stockholm a fost lansată prin intermediul Facebook de o tânără de origine română, din Sollentuna (la nord de Stockholm), Felicia Mărgineanu, în vârstă de 17 ani, potrivit site-ului cotidianului Expressen.
ÎNGRIJORARE EUROPEANĂ
Pe lângă schimbarea de pe scena politicii interne, suedezii văd în rezultatul istoric al acestui partid o confirmare a ascensiunii partidelor populiste, xenofobe şi naţionaliste din alte ţări europene cu democraţie avansată.
Succesul SD survine după altele recente ale partidelor naţionaliste în ţări ca Olanda (PPV) sau Ungaria (Jobbik), nemaivorbind de Italia, unde formaţiunea populistă şi xenofobă Liga Nordului participă la guvernare şi este aliatul cel mai fidel al premierului Silvio Berlusconi, comentează AFP.
"După succesele din anii '80, extrema dreaptă a demonstrat că a devenit o forţă politică semnificativă pe scena europeană", afirmă Magali Balent, reprezentanta Fundaţiei Robert-Schuman. Extrema dreaptă este prezentă şi în parlamentele din Danemarca, Austria, Slovacia, Letonia şi Bulgaria.
De asemenea, la alegerile europene din 2009, extrema dreaptă a realizat rezultate importante în şapte state membre UE (Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria, Austria, Bulgaria şi Italia), şi o adevărată performanţă (între