Monopoly este unul dintre cele mai populare jocuri de societate din istorie, fiind considerat nu numai o modalitate de petrecere a timpului liber, dar şi o metodă de a învăţa strategii financiare.
Cu toate acestea, jocul, creat în 1904, nu respectă în totalitate regulile unei economii funcţionale de piaţă.
Spre exemplu, monopolizarea companiilor de utilităţi sau provocarea falimentului rivalilor, care sunt în acelaşi timp şi clienţi, nu sunt reguli tocmai sănătoase în economia reală, pentru că pun în pericol echilibrul economic, scrie Huffington Post.
În mod ironic, chiar dacă Monopoly are carenţe în a prezenta beneficiile comerţului reciproc într-o economie de piaţă, jocul a fost interzis tocmai în unele economii socialiste.
O ediţie din 1985 a jocului nota: "Lumea anticapitalistă, în mod deloc suprinzător, respinge acest joc care promovează voinţa liberă şi tranzacţiile. Fidel Castro a ordonat ca toate seturile cubaneze de Monopoly să fie distruse, în timp ce Uniunea Sovietică a interzis acest joc".
Precursorul versiunii moderne de Monopoly a fost creat cu scopul de a reprezenta o lecţie de economie pentru jucători. În 1904, când a ieşit pe piaţă, se numea "The Landlord's Game" şi arăta cum cei care deţin proprietăţi îşi pot aduce la faliment chiriaşii.
Versiunea actuală, Monopoly, susţine faptul că este bine să elimini orice fel de competiţie. Însă uitându-ne la situaţia din prezent, într-un 2010 post-recesiune, regulile jocului par a pava drumul către eşec în economie: banca nu rămâne niciodată fără bani, ipotecile sunt uşor de obţinut şi din momentul în care construieşti case, chiria lor va evolua numai pozitiv.
De-a lungul timpului, au fost vândute peste 275 de milioane de copii ale jocului Monopoly la nivel mondial, acesta fiind disponibil în 111 ţări şi 43 de limbi, potrivit companiei Hasbro. @N_P