Deşi în staţiunile de pe litoral mai sunt câteva mii de turişti, care au venit în spe-cial prin programul „O săptămână la mare", hotelierii au tras linie sezonului 2010 în cadrul „Bursei Litoral-Delta Dunării 2011", care a avut loc, la acest sfârşit de săptămână, în staţiunea Mamaia. Cifrele exacte nu sunt încă disponibile, dar patronii şi-au făcut propriile calcule. „Cifrele sunt mai mici. Numărul de cazări este probabil mai mare decât anul trecut, dar ceea ce s-a consumat pe litoral reprezintă o scădere de 15-20%.
Să nu uităm faptul că au fost o serie de programe care nu au fost în beneficiul hotelierilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală. Acesta a explicat fenomenul „mai mulţi turişti, mai puţine încasări" prin faptul că hotelierii au derulat programe care le-au adus şi unele pierderi, faţă de anii trecuţi, cum ar fi cele de genul „plăteşti 5 nopţi şi stai 7". Au existat însă şi hoteluri care, după ce au realizat investiţii importante, au raportat creşteri ale încasărilor. „Am avut încasări mai mari cu 20% faţă de anul trecut, mai ales datorită centrului SPA", a declarat Nicoalae Moroşanu, directorul general al unuia dintre cele mai mari hoteluri cu SPA din sudul litoralului.
Proiect pentru combaterea evaziunii fiscale
Referitor la numărul de turişti de pe litoral, ministrul Elena Udrea a declarat, la conferinţa de presă organizată în cadrul bursei, că există încă evaziune fiscală. „Fenomenul evaziunii fiscale în turism se manifestă în două feluri. Sunt cei care îşi declară activitatea de turism, dar nu înregistrează toţi turiştii şi aşa se face că de multe ori după ce vedem toată vara că litoralul este foarte plin, pe urmă aflăm că, de fapt, a avut scădere. A doua modalitate este şi fenomenul cel mai amplu, în care nu se declară activitatea de turism în anumite structuri de cazare şi mai ales acest lucru s