„Săptămâna acţiunilor în cascadă” a început cu suspendarea manifestărilor sindicale şi cu proteste timide. În Capitală, sindicaliştii nu au protestat, aşa cum ameninţau, în schimb mai toţi subalternii din teritoriu şi-au făcut datoria şi au ieşit în stradă două ore.
Frontieriștii arădeni se revoltă prin controale mult mai amănunţite
Toamna protestelor debutează cu bâlbâieli sindicale, pichete suspendate şi greve amânate. Protestatarii se opun reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, concedierilor din sistemul de stat şi resping intenţia Guvernului de a modifica legea muncii în favoarea angajatorului.
Lideri de la celelalte centrale au acuzat Confederaţia Sindicatelor Democratice (CSDR) că ar fi căzut la pace cu premierul Emil Boc, după întâlnirea de duminică de la Palatul Victoria. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cea mai mare organizaţie din CSDR, respinge aceste acuze spunând că nu e vorba de trădare, ci de apărarea intereselor propriilor membri.
Duminică, Boc le-a trimis o scrisoare prin care anunţa conducerea centralei că acceptă o nouă întrevedere, în săptămâna 27 septembrie - 2 octombrie. „Este prima dată când prim-ministrul se întâlneşte cu o singură confederaţie.
Noi avem şi alte probleme, ţinând cont de specificul organizaţiilor. La noi sunt cei mai mulţi sindicalişti din educaţie, 194.000 de persoane, avem şi industria cimentului, şi industria textilă. Vrem să discutăm despre toate cu premierul. De asta am suspendat, nu anulat, acţiunile de săptămâna aceasta!", a spus Aurel Cornea.
Proteste doar în provincie
În funcţie de rezultatele negocierilor, FSLI va intra eventual în grevă la 5 octombrie, când este Ziua Mondială a Educaţiei. Prin urmare, sindicaliştii au ieşit în stradă numai în provincie. Organizaţiile judeţene de la Cartel Alfa au