În istoria de nici 300 de ani a Statelor Unite, economia singurei superputeri a lumii a fost zdruncinată de 13 recesiuni puternice. Deşi Marea Criză, cum este numită perioada de declin a economiei americane din perioada 1929 - 1933, este cea mai cunoscută, un adevărat "etalon" al crizelor, ea a fost precedată de multe altele, conform Huffington Post.
Panica din 1797
Cauze: buble imobiliar, febra tifoidă
Prima mare criză economică a lovit SUA în 1797, după ce speculaţiile din domeniul imobiliar au condus la apariţia unui fenomen de tip bubble, a cărui viaţă s-a sfârşit brusc. Problemele nu s-au încheiat însă aici. Banca Angliei a oprit plăţile, iar porturile americane s-au închis din cauza epidemiei de febră tifoidă. Activitatea economică a fost paralizată. Această criză a produs însă o schimbare importantă pentru economia SUA. Aceasta a devenit o economie orientată spre piaţa internă şi nu spre export.
Criza din 1807
Cauze: restricţii comerciale impuse de Marea Britanie
Aceast criză, care a durat trei ani, a fost de fapt rezultatul restricţiilor comerciale impuse de Marea Britanie şi al embargoului din 1807, care a fost promulgat în timpul lui Thomas Jefferson, şi care stabilea neutralitatea SUA în cazul tot mai tensionatelor relaţii Anglia-Franţa. Restricţiile la export au paralizat economia de coastă a SUA şi au îngropat afacerile din industria de transport pe mare. Mai mult, scopul principal al embargoului nu a fost obţinut, deoarece statul a fost atras în război în 1812.
Criza din 1815-1821
Cauze: buble imobiliar, rezerve de capital reduse
Guvernul Statelor Unite a adunat datorii uriaşe în timpul Războiului din 1812. Rezervele de capital ale băncilor s-au subţiat. Speculaţiile imobiliare erau din nou la ele acasă însă. Când băncile au început să îşi ceară banii înapoi, m