Il cheama John McCarthy, e irlandez, are 50 de ani si detine de la inceputul acestui an restaurantul Malagamba din Centrul Vechi al Bucurestiului. Pasionat de gastronomie si de vinuri, John a cunoscut Romania in anul 2007 si s-a atasat foarte mult de locuri si de oameni, iar din martie a intrat pe piata afacerilor romanesti cu restaurantul care are specific preponderent italienesc. Nu foarte usor, insa, asa cum declara in interviul de mai jos. Omul de afaceri irlandez crede ca problemele de genul celor cu care se confrunta constant in Bucuresti trebuie sa fie in permanenta expuse public, pana la imbunatatirea situatiei. Nici firmele romanesti de distributie de alimente, furnizorii de marfa bruta, nu scapa de critica lui McCarthy, care spune ca lipsa de constanta e o problema cronica.
Rep: John, cum caracterizezi mediul de afaceri romanesc?
John McCarthy: Nu vreau sa vorbesc despre intreaga Romanie, fiindca nu cunosc decat situatia din Bucuresti, care e una foarte dificila. Sa deschizi un restaurant aici e foarte greu, iar lupta cu birocratia a fost si e o permanenta durere de cap. Iar coruptia uriasa atrage dupa sine costuri mai mari pentru orice afacere. Aproape ca institutiile guvernamentale romanesti sunt orientate anti-business. Procesul de autorizare, de care am stiut ca e nevoie, e atat de ineficient incat am avut nevoie de mult timp si mana de lucru pentru a-l respecta, cu costuri foarte mari.
Rep: Practic, ce ti s-a parut gresit sau nefiresc in discutiile cu autoritatile?
John McCarthy: Uite, am sa-ti dau exemplu clar cu terasa din fata restaurantului. Fiind in zona pietonala, am cerut autorizatie speciala la primarie pentru a instala terasa (mese, scaune) pe suprafata din fata localului. Dupa 2 luni am primit raspuns, insa pentru o suprafata mult mai mica, ceea ce facea imposibila functionarea terasei. Cred ca au facut special