Multe instituţii au rămas fără bucătărese ori fără îngrijitoare; în unele cazuri o singură femeie se ocupă de 175 de copii, cărora trebuie să le pună şi să le strângă masa. Posturile erau libere din vară, dar sunt blocate prin Ordonanţa care permite angajarea unui singur bugetar pentru şapte plecaţi din sistem.
Copiii înscrişi la unele grădiniţe din Bucureşti riscă să mănânce mai puţin în următoarea perioadă. Nu pentru că hrana ar fi insuficientă, ci pentru că personalul care se ocupă de pregătirea mesei şi de servirea copiilor e din ce în ce mai puţin numeros.
Multe bucătărese şi îngrijitoare au renunţat la posturi după tăierile de leafă de 25% din vară, iar posturile au rămas între timp neocupate din cauza Ordonanţei guvernamentale care blochează angajările de personal bugetar.
Printre instituţiile care nu au destul personal, chiar dacă anul şcolar a început, se numără Gradiniţele nr. 24, 154 şi 232 din sectorul 3 al Capitalei, 138, din cartierul Ştefan cel Mare şi 40, 218 şi 246 din vestul oraşului.
Elena Poamă, directoarea Grădiniţei 24 din sectorul 3, explică situaţia instituţiei pe care o conduce: „această grădiniţă are opt grupe cu program prelungit. Ceea ce înseamnă că primim copii de la 6 dimineaţa şi ultimii pleacă după 6 seara. Copiii nu au doar activităţi educative aici. Dacă petrec atâtea ore, înseamnă că ei trebuie să mănânce: de dimineaţă, gustare, prânz, suplimentul de după-amiază şi masa de seară. Tot aici dorm la prânz. Iar la 237 de copii organizaţi în opt grupe, eu am doar două îngrijitoare, faţă de şase, câte am prevăzute în schema de personal ".
Personalul nedidactic câştigă, dacă are experienţă, 450 de lei pe lună, iar programul celor două femei care au rămas să se ocupe de copii, la Grădiniţa 24, este unul infernal.
„O îngrijitoare vine, de obicei, la ora 7 dimineaţa. Face curăţenie, stă