Spaţiile alocate grădiniţelor din Severin au devenit, şi în acest an, neîncăpătoare. Grupele sunt supraaglomerate, iar educatoarele lucrează cu 35-40 de copii, în loc de 20.
Chiar dacă legea nu permite ca o grupă de grădiniţă să aibă mai mult de 20 de elevi, norma se încalcă în majoritatea instituţiilor.
În multe instituţii de învăţământ preşcolar, numărul copiilor este mai mare decât disponibilul de locuri. Acest lucru dă bătăi de cap părinţilor, educatorilor, dar mai ales educaţiei de care ar trebui să se bucure micuţii.
În Drobeta Turnu Severin, funcţionează 20 de grădiniţe, din care 7 sunt înghesuite în apartamente de bloc. Aici, spaţiile în care învaţă micuţii sunt de-a dreptul neîncăpătoare, camerele sunt extrem de mici, de 3 sau 4 metri pătraţi şi multă înghesuială.
Din păcate, situaţia persistă de ani buni.
Grădiniţa nr. 4, de exemplu, funcţionează la parterul unui bloc din municipiu. Aici, într-un spaţiu destul de mic, învaţă, înghesuiţi, 100 de copii. Educatoarele recunosc că-i cumplit de greu să lucreze în asemenea condiţii. «În acest spaţiu, avem înscrişi 100 de copii în două grupe.
Spaţiul nu este corespunzător, activitatea se desfăşoară foarte greu. În regulament se prevedea 3-4 metri pentru un copil, or aici camerele sunt de 4 metri lungime şi 3 lăţime. E foarte greu, pentru că ei sunt copii, au nevoie de mişcare în primul rând. Fac totul pe măsuţe, că nu au loc să meargă», ne-a spus educatorea Dora Paulesc.
Se construiesc noi grădiniţe
Problema s-ar putea rezolva însă pe viitor, pentru că în oraş se vor construi noi grădiniţe.
„Avem în acest moment o mare oportunitate . Este vorba despre Proiectul penrtu Reforma Educaţiei, acesta fiind un proiect ambitios cu 70% finantarea de la Banca Europeană si 30% Guvernul României. Proiectul cuprinde trei etape, de formare, de dotare cu materiale didactic