Doar la căldură şi apă datoriile botoşănenilor se ridică la 29,7 de milioane lei. Furnizorii de utilităţi nu mai ştiu ce soluţii să găsească pentru a-şi recupera datoriile de la clienţii rău-platnici. Pe rolul instanelor de judecată sunt peste 7000 de procese deschise de Termica şi Apa Grup.
Cele două unităţi sunt singurele care nu pot întrerupe individual utilităţile clienţilor rău-platnici din cauza sistemului de furnizare, care este în comun pentru cei care locuiesc la bloc. Termica are de recuperat de la botoşăneni datorii de 19 milioane lei. Din această sumă, jumătate constituie penalităţile pentru neplata la timp a facturilor la căldură şi apă caldă.
"Ultima soluţie pe care am găsit-o a fost să preluam creanţele de la asociaţiile de proprietari şi să încheiam contracte individuale de furnizare a agentului termic cu fiecare abonat în parte. Astfel vom avea un control direct asupra încasărilor, elininând asociaţiile de proprietari care de cele mai multe ori încasau banii de la populaţie, dar nu-i mai virau către noi." , a declarat Ioan Diaconu, directorul SC Modern Calor. Până acum o mie de botoşăneni au fost trimişi în judecată pentru neplata căldurii.
Nici la Apa Grup situaţia nu mai bună. Apa Grup are de recuperat de la populaţie datorii de 10,7 milioane lei. Pe rolul instanţelor sunt 6000 de procese, iar numărul acestora creşte de la o lună la alta. " Avem scoase la vânzare în urma executărilor silite în jur de 70 de apartamente. Vrem să aplicăm un sitem experimental la două scări de bloc unde locatarii au mari datorii. Vom face pe cheltuiala noastră un sistem de frunizare individual, ca să putem debranşa separat rău-platnicii. Dacă are efect, în trei-patru ani vom extinde acest sistem în tot oraşul. " a declarat Maricel Georgescu, directorul de la Apa Grup.
Amănunte în Adevărul de Seară de mâine