Dupa ce tot mai multi romani s-au vazut in imposibilitatea de a-si mai plati ratele dupa aplicarea masurilor de austeritate, Ministerul Finantelor Publice ii sfatuieste sa se duca sa isi renegocieze contractele de credit cu garantie ipotecara inainte sa intre in incapacitate de plata.
"Este in interesul imprumutatorului si imprumutatului (denumiti in continuare "partile contractante") sa actioneze in mod rezonabil si cu onestitate pentru a gasi o solutie pentru achitarea sumelor de plata restante fara a recurge la initierea unor proceduri judiciare.
Procedurile de restructurare ajuta la identificarea solutiilor pentru un imprumutat aflat in dificultate in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de rambursare a unui imprumut cu garantie ipotecara pentru evitarea, pe cat posibil, a declansarii procedurii de executare silita", se arata in Ghidul pentru restructurarea extrajudiciara a imprumuturilor cu garantii ipotecare, postat marti pe site-ul Ministerului.
Ghidul cuprinde 12 principii ce ar trebui luate in considerare atat de imprumutat, cat si de imprumutator.
Principiul 1: Este in interesul imprumutatului sa contacteze imprumutatorul in cel mai scurt timp posibil de la intervenirea situatiei de dificultate financiara, pentru a angaja discutii privind problemele pe care le intampina in achitarea ratelor si gasirea unei solutii de rezolvare in interesul comun al partilor.
Principiul 2: Imprumutatorul va explica in mod clar imprumutatului situatia integrala a obligatiilor ce ii revin in baza contractului de imprumut cu garantie ipotecara.
Principiul 3: Restructurarile imprumuturilor cu garantii ipotecare reprezinta o concesie, iar nu un drept.
Principiul 4: Buna credinta - Orice negocieri intre imprumutator si imprumutat se vor desfasura cu buna credinta, in scopul identifica