Salariile mici din sistem şi sutele de posturi blocate lasă spitalele fără medici şi asistente. Cele mai importante unităţi medicale din judeţul Braşov funcţionează cu deficite de personal de chiar peste 30%.
Criza de personal din spitalele din Braşov s-a accentuat în ultima perioadă. Tot mai multe cadre medicale aleg să plece la clinicile private sau să părăsească ţara pentru a obţine venituri mai mari.
Managerii unităţilor medicale spun că fac faţă din ce în ce mai greu deficitului de personal cu care se confruntă. La Spitalul Judeţean Braşov, din cele 2.082 de posturi cuprinse în schema de personal, doar 1.740 sunt ocupate.
„Cea mai mare problemă de personal o avem pe secţiile de Terapie Intensivă şi la Unitatea de Primire Urgenţe. De pe ambele secţii ne lipsesc câte 60 de asistente, cât ar fi normal să existe la numărul de bolnavi internaţi. De exemplu, pe o tură sunt trei asistente la 25 de bolnavi, în condiţiile în care o asistentă ar trebui să aibă în grijă doar doi bolnavi", ne-a declarat Marius Neculoiu, directorul Spitalului Judeţean Braşov.
La limita de avarie
Chiar dacă situaţia e critică, pentru această unitate medicală Ministerul Sănătăţii a deblocat 9 posturi, care vor putea fi ocupate doar de la 1 ianuarie 2011. Situaţia e critică şi la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie.
„Se lucrează cu un deficit de cadre medicale de 30%. Spitalul funcţionează cu o lipsă de 120 de cadre medicale, iar cea mai mare problemă este în cazul asistentelor. Pleacă foarte multe asistente în mediul privat sau în ţări în care sunt plătite mult mai bine. Îşi dau demisia cei mai buni oameni, asistentele medicale cu experienţă şi foarte calificate", a explicat Ionel Moldovan, purtătorul de cuvânt al Maternităţii din Braşov.
Aceeaşi situaţie se semnalează şi la Spiatalul de Boli Infecţioase, Psihiatrie, Pneumoftiziologie, dar şi la Spita