În perioada 1 octombrie – 29 octombrie, românii pot lua 50 de milioane de euro pentru împădurirea terenurilor şi întreţinerea lor. Orice proprietar de păduri, privat sau de stat, poate primi până la 1.500 de euro pe hectar pentru plantarea unor arbori noi sau 200 de euro pe an pentru întreţinerea acestora.
Vezi lista cu zonele defavorizate
În ultimii ani, România a devenit una dintre ţările codaşe la capitolul suprafeţe împădurite la nivel european, mai ales din cauza defrişărilor masive. Mai precis, datele Institutului de Statistică arată că suprafaţa fondului forestier al României, adică 27 % din teritoriul ţării, se situează sub nivelul mediu al Uniunii Europene de aproximativ 36%.
O soluţie pentru refacerea suprafeţei plantate cu arbori, care totalizează acum doar 6,5 milioane de hectare, este reprezentată de fondurile europene care pot fi accesate prin sesiunea de finanţare „Prima împădurire a terenurilor agricole".
Concret, în perioada 1 octombrie - 29 octombrie, cei interesaţi pot depune cereri pentru finanţare din fonduri europene pentru plantarea unor arbori sau întreţinerea lor. În primă instanţă, banii disponibili totalizează 50 de milioane de euro.
Fondurile totale nerambursabile alocate acestei măsuri de finanţare depăşesc 269 de milioane de euro (contribuţie publică naţională şi comunitară) şi vor putea fi utilizate timp de şapte ani, potrivit Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. În ceea ce priveşte valoarea finanţării, aceasta este de 70% din costul primei pentru înfiinţarea plantaţiei, şi ajunge la 80% pentru împăduririle efectuate în zone defavorizate.
Cine poate lua bani
În categoria beneficiarilor intră orice proprietar de pădure, privat sau de stat, mai exact persoanele fizice, cele juridice, asociaţiile şi autorităţile publice locale care deţin teren agric