Grupul ceh CEZ a decis să se retragă din proiectul construcţiei reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat, pentru "Adevărul", Adrian Borotea, director de afaceri corporatiste în cadrul CEZ România.
"I-am anunţat deja pe ceilalţi acţionari", a precizat Borotea.
Potrivit acestuia, CEZ vrea sa caute în regiune proiecte cu un risc mai mic şi care să asigure o recuperare mai rapidă a investiţiei.
CEZ s-a retras recent şi din proiectul realizării unei termocentrale la Galaţi, în parteneriat cu Termoelectrica, o investiţie de 400 de milioane de euro.
Cea mai mare investiţie din istoria României
Proiectul reactoarelor 3 şi 4, cea mai mare investiţie din România, este evaluat la patru miliarde de euro.
Compania de stat Nuclearelectrica deţine 51% din proiect. Ceilalţi acţionari sunt CEZ (Cehia), RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF Suez (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni.
Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica. Reactoarele 1 şi 2 asigură aproximativ 20% din producţia de electricitate la nivel naţional.
Unităţile 3 şi 4 ar trebui să fie funcţionale în 2016, respectiv 2017.
Etalonul Guvernelor Tăriceanu şi Boc în reorganizarea sectorului energetic
Compania de stat CEZ din Cehia a devenit un nume sonor pe scena energetică românească din 2005, când a cumpărat fosta filială de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Oltenia.
Compania cehă a reprezentat un etalon pentru guvernele României din ultimii trei ani, în planurile lor de reoganizare a sectorului energetic de stat în una sau două companii-gigant, ale căror activităţi şi investiţii să depăşească g