În Afganistan, talibanii declară că au reuşit să provoace eşecul alegerilor legislative de sâmbătă, iar preşedintele Hamid Karzai se arată şi el prudent în evaluarea succesului. Hamid Karzai şi-a anulat chiar deplasarea la New York, la summit-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a putea asista la numărătoarea voturilor.
În Afganistan, talibanii declară că au reuşit să provoace eşecul alegerilor legislative de sâmbătă, iar preşedintele Hamid Karzai se arată şi el prudent în evaluarea succesului.
Avem de-a face cu două viziuni diferite ale aceluiaşi eveniment, ceea ce nu e de mirare pentru o ţară precum Afganistanul. Hamid Karzai şi-a anulat chiar deplasarea la New York, la summit-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru a putea asista la numărătoarea voturilor.
Comisia Electorală a primit până acum şapte sute de plângeri legate de tot felul de fraude şi plângerile continuă să sosească, deci, în acest ritm, spun observatorii, în câteva zile s-ar putea să aibă de tratat în jur de trei mii de doleanţe.
Cu două zile în urmă s-a anunţat că în jur de patru milioane de afgani s-au deplasat la urne, în ciuda ameninţării talibanilor.
Comisia Electorală independentă evocă acum cifra de trei milioane şase sute de mii de alegători, care şi-au exercitat dreptul de vot.
Este destul de îngrijorător de constatat că participarea la aceste alegeri a fost mai mică decât la precedentele alegeri organizate în această ţară, prezidenţialele din 2004 şi 2009 şi legislativele din 2005 şi 2010.
Pentru observatorii fenomenului, altfel spus lenta evoluţie a democraţiei în Afganistan, problema fraudelor este aproape mai gravă decât cea a boicotului orchestrat de talibani.
Deja, prezidenţialele de anul trecut au fost vehement criticate pentru proasta lor organizare. Acum s-ar părea că au fost foarte numeroase fraudele cu false cărţi de alegător. @N_