Premierul Emil Boc s-a prezentat ieri în Camera Deputaţilor la o dezbatere despre măsurile economice pe care le-a luat de când este prim-ministru, dezbatere organizată la cererea grupului parlamentar al PNL.
Şedinţa a debutat însă cu prelungirea disputei pe tema votului la legea pensiilor, PSD şi PNL suplimentându-şi contestaţia cu cereri: PSD a cerut ca şedinţa de ieri să nu fie condusă de Roberta Anastase, pentru că aceasta nu mai are acest drept după "frauda" comisă la votul asupra legii. De altfel, PNL i-a cerut demisia lui Anastase, lui Sever Voinescu, pentru felul în care a numărat voturile, şi ministrului Muncii, Ioan Botiş, pentru că le-a mulţumit deputaţilor PDL după ce au adoptat legea pensiilor în mod fraudulos. Cererile Opoziţiei au rămas în suspensie, Anastase intrând în ordinea de zi şi deschizând dezbaterea despre starea economiei.
Cum invitaţia către Boc a venit din partea PNL, "rechizitoriul" la adresa activităţii premierului a fost făcut de liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu. Acesta a acuzat guvernul Boc că a folosit "bine" banii acumulaţi în guvernarea liberală pentru că Traian Băsescu a fost reales preşedinte, salariile au scăzut, TVA a crescut, iar Executivul a ajuns să conducă o ţară fără program şi a devenit "o vuvuzelă mică şi portocalie". Premierul Boc şi-a reluat discursul obişnuit, spunând că "reformele" trebuie să continue şi că statul nu poate plăti mai mult decât acumulează, dar a şi recunoscut că "greul încă nu a trecut, iar următoarele luni vor fi decisive".
Premierul a declarat şi el, ca şi preşedintele Băsescu în urmă cu câteva luni, că deficitul pe 2011 în sistemul public de pensii va fi de peste 3 miliarde de euro dacă legea pensiilor rămâne în forma abia votată de Camera Deputaţilor sau de 5 miliarde de euro dacă se adoptă varianta propusă de Opoziţie. Boc a mai anunţat că inde