Stiai ca exista anumite mancaruri si bauturi care sunt interzise in unele tari? Deciziile de interdictie au fost luate fie pentru ca speciile din care sunt gatite sunt pe cale de disparitie, fie pentru ca reprezinta o amenintare pentru sanatatea celui care le consuma.
Recipes.howstuffworks.com a dezvaluit cateva exemple.
1. Ortolanul
De mii de ani, aceasta mica pasare cantatoare a fost torturata spre a deveni un deliciu in special pentru aristocratii Frantei. Ortolanul este intai capturat, iar apoi pus la ingrasat intr-o cusca stramta in care este intuneric complet (in aceste conditii mananca foarte mult) pana cand atinge o greutate de patru ori mai mare decat cea pe care o are in mod normal in salbaticie. In vechime, acestor pasari li se scoteau ochii ca sa nu mai vada lumina. Dupa ce ajung la greutatea optima ele sunt inecate intr-un coniac special si apoi prajite.
Desi in Franta este interzisa prin lege vanarea lor, fiind o specie amenintata cu disparitia atat in aceasta tara cat si in alte state, aproximativ 50.000 de exemplare sunt ucise anual.
2. Foie gras
Aceasta este denumirea in franceza a unui celebru preparat si inseamna ficat gras. El este facut din ficat de gasca sau rata dar pentru a obtine aceasta delicatesa pasarile sunt torturate. Ele sunt fortate sa manance aproape doua kilograme de mancare pe zi cu ajutorul unei tevi metalice, procedura fiind repetata pana cand acestea dezvolta o boala ce face ca ficatul lor sa ajunga mai mare de zece ori decat ar trebui sa fie in mod normal.
Ficatul este apoi tinut in lapte si miere, ingrediente care ii dau o savoare deosebita. Din cauza cruzimii cu care sunt hranite pasarile, acest preparat a fost interzis in multe tari din lume, printre care si cea mai mare parte a statelor americane.
3. Sasafrasul
Aceasta est